Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

29 Mart 2013 Cuma

KARACİĞERİ BÜYÜTEN SEBEPLER NELERDİR?


Dr. Ömer Coşkun bizzat kendisinin hazırlayıp sunduğu hastaların dilinden programında karaciğer büyümesini konu olarak ele aldı ve bu konu hakkında hiç bilmediğiniz, hiç duymadığınız bilgiler paylaştı.

Yrd. Doç. Dr. Ömer Coşkun; “Karaciğerde büyümeye Hepatomegali deniyor, Peki, karaciğeri büyüten sebepler neler? Sağ kalp yetersizliği, Budd-Chiari sendromu, konstriktif perikardit, trikuspit yetmezliği, hepatik venüllerin tıkanması sayılabilir. Safra yollarında tıkanma olduğu zaman taşa bağlı tümöre bağlı ya da koledokta darlığa bağlı Hepatomegali olabiliyor. Apseler karaciğeri büyütebiliyor, bazen enfeksiyonlar tüberküloz, tifo, sepsis, viral hepatit, infeksiyoz mononucleosis, sıtma gibi hastalıklara neden olabiliyor. Siroz karaciğeri büyütebiliyor ama geç dönemde karaciğer küçülebiliyor da.

Karaciğeri büyüten sebepler arasında; lösemi lenfoma olabilir, alkole bağlı karaciğer yağlanması olabilir. Bazen diyabet yani, şeker hastalığı, bazen toksinler karaciğeri büyütebilen sebeplerdendir. Lipoidozlar da karaciğerde önemlidir. Amiloidiz, hemokromatosiz, tüberküloz, sarkoidoz gibi hastalıklarda da karaciğerin büyümesine neden olabilir. Bazen karaciğerde nabız atışı gibi bir atış olabiliyor. Pulsasyon olabiliyor. Triküspid yetmezliği sebep olabiliyor. Bazen hepatojugular triküspid yetmezliği de olabiliyor. Karaciğerin venöz konjesyonu olabiliyor. Enfeksiyonlara karşıda karaciğer büyüyebiliyor, ağrılı olabiliyor, ağrısız olabiliyor, yumuşak olabiliyor, sert olabiliyor. Karaciğerin infiltratif hastalıklarıda var burada önemli olan 6 ay şifalı bitki kullanmak.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder