Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

11 Mart 2013 Pazartesi

ÇÖREK OTU HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Çörekotu

Yrd. Doç. Dr. Ömer Coşkun çörek otu hakkında hiç duymadığınız bilgilere değindi. Hx. Adem A.S cennetten dünyaya indirildiğinden beri çörek otunun var olduğunu belirten Coşkun şöyle devam etti.

Dr. Ömer Coşkun; “insanoğlu yaratıldığından beri, Hz. Adem A.S cennetten dünyaya indirildiğinden beri çörek otu var. Biz bunu arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre söylüyoruz. Yani bir höyük araştırılıyor, bir bakıyor içinde ballı çörek otu macunu var. Yani 5.000 yıllık çörek otu macunu şu anda elimizde var. Bu çörekotunun iki kullanımı şekli var. Biri baharat olarak; yani yemeklere, çöreklere koyarak ev hanımlarının kullandığı ki bu tedaviye destek değildir. Bu klasik bir yemeğin tadını veya bir pidenin tadını güzelleştirilmesine yardımcı olur. Bu ev hanımlarının yaptığı, yapacağı bir şey. Çörek otunu öğüttürmüşsün kullanıyorsun, elbet zararı yok, faydası var. Fakat sen bunu bir sağlık probleminde tedaviye destek amacıyla kullanacaksan o zaman işler değişiyor. En azından günde 1 tatlı kaşığı öğütülmüş çörekotu alman gerekiyor. En azından diyorum, oda eğer ağzı açık bir kapta muhafaza edilmişse. Yani oksijenle, havayla temas etmişse ya da yaz dönemindeki sıcaklık bitkinin içindeki yağları erittiği için faydası çok azalıyor. Çörekotunun iyi muhafaza edilmesi gerekiyor. Çünkü içinde uçucu bir yağ var. Bu yağı sen almazsan bedenine sağlık açısından faydası dokunmaz. O yüzden diyorum soğuk pres edilmiş çörek otu kullanmalısınız. Sıcak yöntemlerle, 100 litre yağ çıkarıyorsan, soğuk presle sen 30 litre yağ çıkarırsın. Sıcak presle çörekotunun yağını çıkardığın zaman onda bulunan  uçucu yağlar etkisini kaybediyor ve yağın hiçbir faydası kalmıyor. Mesela ada çayı içinde aynısı geçerli. Adaçayını kaynattın mı geçmiş olsun! Faydası yok. Kaynatmayacaksın! Çörekotu da aynı şekilde çorbanın içine koydun, sürekli kaynat sonra o çörekotundan medet bekle hayır! O yüzden ben insanlara diyorum ki öğütülür, öğütülmez illa öğüttürecekseniz çörek otunu hemen kapalı ağzı sıkı bir kavanoza koyun, cam kavanoza. Plastiğe koydunuz mu yine faydası yok. Cam olacak. Ağzı sıkı kapalı olacak. Kullanacağın zaman açacaksın 1 tatlı kaşığı alıp hemen kavanzu kapatacaksın.“

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder