Ülkemizde hemen her şeyin merdiven altı üretimi yapılmakta.
Fakat bu merdiven altı üretimler gıda maddelerine karışında iş biraz daha
ciddileşiyor. Dr. Ömer Coşkun doğru olarak bildiğimiz bazı yanlışlar hakkında
tüm Türkiye’yi uyardı.
Dr. Ömer Coşkun; “diyelim ki çorbanızın içine bir baharat
koydunuz. Hadi, ben biliyorum baharatın nereden alınacağını, nasıl
toplanacağını ama diyelim ki siz gittiniz herhangi bir yerden bir baharat
aldınız. Allah korusun merdiven altı üretimse, nemli yerde sakladıysa içinde
mantarlar olabiliyor. Aflatoksin gibi başta karaciğeri, mideyi etkileyen
korkunç zehirler olabiliyor. O yüzden mutfağınıza soktuğunuz her şeye dikkat
edin yoksa gıda alayım derken, besleneyim derken ülser, kanser, siroz gibi
hastalıklara yakalanabilirsiniz. Bir aflatoksin, bir insanı siroz yapmaya
yeter. Bu kadar tehlikeli bir toksindir aflatoksin. Normalde düşünün, bir
kırmızıbiber dışında parlak bir zar var, bir kabuk var. Bunu öğüttüğünüzde ya
da üretici öğüttüğünde eğer dış zemini açık bir yapı varsa yani merdiven altı
diye tabir ettiğimiz; tozlu, pis, nemli
bir ortamda tutuluyorsa bunun içine giren maddeler maalesef gözle
görülmüyor. Göremediğiniz küfe karşı,
görmediğiniz zehre karşı ne yapacaksınız? İlk olarak üreticinize dikkat
edeceksiniz. Satın aldığınız yere dikkat edeceksiniz. Kullanırken tadında her
hangi bir değişiklik varsa kullanmayacaksınız. Bir örnek vereyim; benim annem
çok tutumlu bir kadındır. Ekmek hani nadiren de olsa küflenir ya, annem o
ekmeğin küflü yerini keser gerisini yedirirdi bize. Yanlış! Ekmeğin bir ucu
bile küflense atacaksın hepsini neden? Maalesef gözle görünmeyen o küf ekmeğin
her tarafına nüfus etmiş olabilir, buna karşı tedbir alın.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder